Over castellers

De geschiedenis van castellers (menselijke torens) gaat meer dan 200 jaar terug. Hoewel ze ooit zijn ontstaan in Catalonië binnen een religieuze context, zijn de castellers inmiddels een folkloristisch fenomeen dat ieder jaar opnieuw veel liefhebbers trekt.

Wat is een castell precies?

Mensen van diverse generaties, uit alle sociale klassen en uit allerlei beroepsgroepen verenigen zich in een zogenoemde colla. Metselaars, leraressen, kantoormensen: iedereen heeft een specifieke rol én plaats in het geheel. Het hele jaar door wordt er geoefend in het vormen van de perfecte toren, die volgens exacte regels wordt opgebouwd. Hierbij wordt niets aan het toeval overgelaten.

De onderste laag wordt pinya (dennenappel) genoemd. Een groot aantal mensen vormt hier de basis van de toren. Het middenstuk erboven is het zichtbare stuk van de toren en bestaat uit meerdere lagen. Het aantal mensen per laag is bepalend voor de naam van de toren: een '3 de 6' is een toren van zes niveaus, met drie mensen per niveau. Het bovenste gedeelte is altijd hetzelfde en wordt gevormd door vier personen. De jongsten en kleinsten! De castell is pas helemaal geslaagd wanneer het laatste kind helemaal bovenop staat en naar het publiek zwaait. Wanneer dat is gebeurd, laten de deelnemers zich per niveau voorzichtig naar beneden glijden.

Wat kenmerkt een casteller?

Het bouwen van de toren wordt in goede banen geleid door de 'cap de colla'. Zonder coördinatie en goede voorbereiding zou het niet lukken. Voor de castellers is in beginsel kracht nodig, een stevige basis. Doordat de vele deelnemers in de pinya elkaars handen en schouders stevig vasthouden, wordt het gewicht van de bovenliggende niveaus opgevangen. En dat niet alleen: als de toren instort (en dat gebeurt zeer regelmatig!), vormt de pinya een levend vangnet. De deelnemers moeten voor langere tijd op elkaars schouders staan, dus balans is erg belangrijk. En de kinderen die helemaal naar de top van de toren klimmen, moeten naast hun behendigheid ook genoeg lef hebben om dit te doen. Al deze kwaliteiten komen ook terug in een organisatie die in balans is, en waarbij de talenten van alle medewerkers wordt benut.

Mocht je geïnteresseerd zijn om eens een training te bezoeken: ze oefenen in principe iedere dinsdagavond in een zaaltje te vinden op Carrer Bilbao, 212-214, Barcelona.

 

Neem contact op

Mail of bel

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+31 (0)6 57 53 59 64

Inge van Zon - Vleugels voor Verandering